17 Şubat 2023

MASAK’ta eski defterler yeniden mi açılıyor? 1



Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nda (MASAK) 2,5-3 yıl önceye ait eski defterlerin yeniden açıldığına ilişkin bilgiler geliyor.

Bu eski defterin hikayesi 30 Haziran 2020 yılına dayanıyor.


MASAK’ta 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası FETÖ’den ihraç edilenlerin yerine, diğer kurumlardan uzmanlar getirildi. Bu personel, FETÖ ile mücadele kapsamında “mali suçları” araştırdı, savcılık ve mahkemelere raporlar gönderdi.

Bu çalışanların ortak özelliği 15 Temmuz darbe girişiminin ardından "güvenilir oldukları" gerekçesiyle MASAK'a getirilmeleri idi. Özellikle FETÖ’ye yönelik soruşturmalarda, şüpheli kişilerin malvarlıkları ve para trafiği, görevden alınan bu ekip tarafından araştırıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 2018 yılında Berat Albayrak’ın getirilmesinin ardından 2016 yılında MASAK’ta görevlendirilen 150’ye yakın personel, Kasım 2019’da görevden alınarak Sayıştay, Maliye ve illerdeki defterdarlıklara gönderildi.

Yine 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kurulun başına atanan Osman Dereli de, 9 Ağustos 2019’da sürpriz bir şekilde görevden alındı. Dereli’nin yerine Hayrettin Kurt getirildi.

Bu görev değişikliğinin ardından MASAK’ta ciddi bir değişime gidildi.

MASAK’ın bu eski çalışanlarından 115 kişi, Kasım 2019 tarihinde MASAK’tan gönderilip başka kurumlarda görevlerine devam ederken, FETÖ’ye üye oldukları iddiasıyla Ankara Terörle Mücadele ekipleri tarafından 30 Haziran 2020 tarihinde gözaltına alındı.

Şüphelilerin bazılarının gizli haberleşme ağı 'ByLock' kullanıcısı, bazılarının ise ‘FETÖ’nün ankesörlü arama listesinde' olduğu belirtildi. Sorgulamada etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı olan bazı şüphelilerin, ‘kendinizi deşifre etmeyin’ talimatı aldığını söylediği iddia edildi.

Adliyeye çıkarılan 115 kişiden 1’i itirafçı olarak tutuklanırken, diğer tüm isimler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

‘FETÖ üyeliğiyle' suçlanan MASAK çalışanlarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile çok sayıda siyasetçi ve bürokratın T.C kimlik numarasıyla sistem üzerinden sorgulama yaptığı iddia edilmişti.

MASAK çalışanları, ifadelerinde suçlamaları şöyle reddetmişti:

"MASAK çalışanları olarak takdir yetkimiz yoktur. Önümüze bin 500 kişilik liste gelir, bunları tek tuşla sorgularız. Ancak biz bu kimlik numaralarının kime ait olduğunu bilmeyiz. Zaten, bilgisayarlar devlet büyükleri ve siyasileri sorgulamaya kapatıldı. Sistemin devlet büyüklerinin sorgulanması için kimler tarafından yeniden aktif hale getirildiğini bilmiyoruz."

Soruşturmayı sürdüren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MASAK çalışanları hakkında iddianame düzenleyerek, Asliye Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. İddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berat Albayrak ve Bilal Erdoğan müşteki olarak yer almıştı.

Soruşturma sürerken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 8 Kasım 2020’de görevden alındı, yerine Lütfi Elvan atandı.

Asliye Ceza Mahkemesi, MASAK çalışanlarının görevinden dolayı suçlandığını, soruşturma yapılması için bakanlıktan izin alınması gerektiğini belirterek, iddianameyi iade etti.

Savcılık, dosyayı soruşturma izni verilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderdi. Yeni atanan Bakan Lütfi Elvan, soruşturma izni vermedi. Bunun üzerine savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Böylece, ilk operasyonda 12 gün gözaltına alınan 115 eski çalışan hakkındaki soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

3 Aralık 2022 tarihinde de Hayrettin Kurt görevden alındı.

MASAK’ta son başkan Hayrettin Kurt’un görevden alınmasının ardından şimdi takipsizlikle sonuçlanan eski defterlerin yeniden açılması dikkat çekiyor.

Bu kapsamda yeni bir komisyon kurulduğu kulağımıza geldi. Komisyonda eski Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanı ile birlikte VDK’da müfettiş olan eski maliyeciler yer alıyor.

Bu kapsamda MASAK’ta geriye dönük olarak Mürsel Ali Kaplan, İbrahim Hakkı Polat, Osman Dereli ve Hayrettin Kurt’un bilgisine başvurulacağı öğrenildi.

Mali suçları araştırmak, para ve terörün finansmanıyla mücadele etmek amacıyla kurulan MASAK, AK Parti döneminde 7 kez başkan değiştirdi.

İlki 1 Aralık 2002'de Ecevit hükümetinden kalan Nejat Coşkun'un görevden alınması ve yerine Genç Osman Yaraşlı'nın istenmesiydi. Ancak bu atama operasyonu, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından reddedildi. Coşkun, Mayıs 2003'te mali müşavir olarak Lahey'e gönderildi. Genç Osman Yaraşlı, MASAK başkanlığına vekaleten atandı. Daha sonra MASAK'ta Adnan Ertürk, Mürsel Ali Kaplan, İbrahim Hakkı Polat, Osman Dereli ve son olarak Hayrettin Kurt görev yaptı. MASAK'ta 2,5 yıl görev yapan Kurt, 3 Aralık 2022 tarihinde Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu'na (KGK) atanarak görevden alındı. Başkanlardan Adnan Ertürk, 23 Haziran 2018 tarihinde vefat etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

cemilcahitsaracoglu.blogspot.com